Doorgaande liggers invoeren in RFEM 6

Dit artikel legt u uit hoe het beste een doorgaande ligger kunt invoeren met behulp van een dynamisch blok in RFEM 6.

Stap 1) Doorgaande ligger in RFEM 5

Ter vergelijk maken wij eerst een doorgaande ligger in RFEM 5. We gebruiken hiervoor het hulpmiddel in het menu > Hulpmiddelen > Model - staven genereren > Doorgaande Ligger ...

Met de volgende invoer krijgen wij het bovenstaande resultaat voor de staalcontrole -zonder stabiliteitscontrole- volgens de Eurocode 3. De maximale UC is 1.07 (> 1.0). (De Stappen voor het maken van Resultaatcombinaties en een Staalcontrole worden hier niet uitgewerkt)

Stap 2) Doorgaande ligger in RFEM 6

Start een leeg bestand in RFEM 6 of gebruik eventueel een sjabloon. Selecteer Staalontwerp en de normen NEN-EN 1990 en NEN-EN 1993-1-1.

Stap 3) Ga naar het Dlubal Centrum

Kies de blokken in de knoppenbalk en selecteer het blok 'BC0001' in Blokken > Liggers > Doorgaande Liggers.

Vul de relevante gegevens in voor dynamisch block BC0001

U dient per veld een nieuwe belastinggeval te maken voor de veranderlijke lasten. Druk bij Veranderlijke Last > Veld 1 op Nieuw belastinggeval maken...

Maak vervolgens vijf nieuwe belastinggevallen door Belastinggeval 2 goed in te stellen (Actiecategorie en Naam) en vervolgens belastinggeval 2 vier keer te kopieren.

U stelt alle gegevens vervolgens in volgens het volgende schema van invoer:

Voeg vervolgens het blok in door op [Oké] te drukken.

Stap 4a) Pas de steunpunten aan.

De steunpunten zijn ingesteld op o.a. een vaste rotatieimlemming om de z-as. In het doorgaande ligger model kan de ligger nog vrij roteren om de x-as. U dient dit aan te passen door het steunpunt te bewerken. Dubbel klik met de linkermuis op een steunpunt en bewerk het steunpunt zodat de rotatie om de globale x-as vast is.

Stap 4b) Controleer de Ontwerpsituaties

Ga naar de Ontwerpsituaties en wijzig de volgende instellingen voor een snelle berekening.

1) We zetten de Ontwerpsituaties voor 'OS3 BGT - Frequent' en 'OS4 BGT - Quasi-blijvend' UIT.

2) We selecteren voor de OS1 en OS2 een snellere combinatie wizard, nl. '2' en zetten de Resultaatcombinaties AAN.

Nu worden er geen Belastingcombinaties gemaakt, enkel Resultaatcombinaties,

zie ook: https://support.msc-engineering.nl/support/solutions/articles/8000063706-het-voordeel-van-resultaatcombinaties-bij-lineaire-berekeningen#:~:text=MSc%20Engineering%2C%20uw%20leverancier%20van%20Dlubal%20software,-Welkom&text=De%20constructeur%20moet%20dan%20gebruik,geldt%20voor%20betonconstructies%20en%20staalconstructies.

Stap 5) Controleer de resultaten: vervormingen, reactiekrachten, snedekrachten en staalcontrole

Vervormingen van BGT - Karakteristiek

Snedekrachten - Uiterste Grenstoestand

Staalcontrole volgens EN 1993-1-1 (zonder kipstabiliteit)

Stap 6) Maak een afdrukrapport op basis van een sjabloon

Met behulp van een sjabloon voor een berekeningsrapport kunnen we snel een rapportage maken.

Zie ook: https://support.msc-engineering.nl/support/solutions/articles/8000097254-rapportsjablonen-van-2d-raamwerk-en-2d-betonvloer-toepassen

Stap 7) Aanpassen van het blok

U kunt de eigenschappen van het blok aanpassen door terug te gaan naar Speciale Objecten > Blokken > BC0001 in de Navigator - Gegevens

Alle gegevens worden automatisch aangepast en u kunt gelijk de berekening starten en een rapportage laten regereneren.