In RFEM is het mogelijk om CAD en BIM modellen te importen door middel van .ifc, .stp, .step, .igs, .iges and .sat bestanden. RFEM kan het analytische model extrapoleren om alle benodigde informatie te verkrijgen voor de constructieve analyse.

Voor meer informatie over het gebouw informatie model: Meer lezen over BIM-modellen

U dient de volgende stappen te doorlopen voor de import van een CAD/BIM model voor een goed resultaat :

Wanneer een nieuw model aangemaakt wordt(NIEUW MODEL> ALGEMENE GEGEVENS) , ga naar de TAB >OPTIES vink “Inschakelen CAD/BIM model”

BIM import IFC in RFEM rekensoftware vanuit tekla

BIM import IFC in RFEM rekensoftware vanuit tekla

Afbeelding 1: inschakelen CAD/BIM model.

Nadat er een nieuw model gecreëerd is , Naar de  Project Navigator > CAD/BIM model, en klik op 1 van de 2 beschikbare knoppen ( bij 2) (.IFC or .STEP):

BIM import .IFC en .STP in RFEM rekensoftware vanuit tekla

Afbeelding 2: Project Navigator - CAD/BIM model.

Het volgende venster verschijnt:

.ifc en .step importeren in RFEM rekensoftware

Afbeelding 3: Open an .IFC or .STEP bestand.

BIM import IFC in RFEM rekensoftware vanuit tekla

Afbeelding 4: Selectie van het modeltype.

Door OK te klikken, herkent RFEM alle knopen, lijnen, materialen, doorsnedes, staven,ondersteuningen,vlakken en solids.

Overzetten van CAD model naar rekensoftware RFEM

Afbeelding 5: 1D element model (.IFC) geïmporteerd in RFEM.

1D en 2D elementen model in RFEM import

Afbeelding 6: 1D en 2D elementen model (.IFC) geïmporteerd in RFEM.

3D model import in rekensoftware RFEM

Afbeelding 7: 3D elementen model (.STEP) geïmporteerd in RFEM.

3D model omzetten in RFEM rekensoftware

Afbeelding 8: 3D elementen model (.STEP) omgezet in RFEM.