Staal knopen bibliotheek

U kunt de add-on Stalen Knopen | Steel Joints in RFEM 6 gebruiken om staalverbindingen te maken en te berekenen met behulp van een eindige elementen model. U kunt de modellering van de verbindingen regelen via een eenvoudige en bekende invoer van componenten. Stalen verbindingscomponenten kunnen handmatig worden gedefinieerd, of door gebruik te maken van de beschikbare sjablonen in de bibliotheek. Dit artikel laat zien hoe u stalen verbindingscomponenten kunt definiëren met behulp van de beschikbare sjablonen in de bibliotheek van het programma. Eerst is het belangrijk om de add-on Stalen Knopen te activeren in de Algemene gegevens van het model. Op deze manier is Types for stalen Knopen beschikbaar in de Navigator en kun je nieuwe verbindingen maken door te dubbelklikken op het onderdeel Stalen Knopen. Je kunt ook het dialoogvenster Nieuwe verbinding openen via Invoegen → Types voor Stalen Knopen → Stalen Knopen → Dialoogvenster.

Het is nodig om de knoop van het RFEM-model te selecteren dat geassocieerd is met de aan te maken staalverbinding. Op basis van de knoopselectie herkent het programma de verbindingselementen en wijst deze toe.

Het is noodzakelijk om te definiëren welke staaf wordt ondersteund, omdat de eindige elementen berekening vereist dat ten minste één staaf wordt ondersteund, terwijl de andere staaf de belasting in termen van snedekrachten moet bevatten. Dit kan gedaan worden op het tabblad Staven van het dialoogvenster Nieuwe stalen Knopen. Op dit tabblad kunt u ook de basisinstellingen van de elementen aanpassen, zoals Materiaal en Doorsnede.

Vervolgens kun je de componenten van de Stalen Kopen definiëren. Zoals eerder vermeld, worden de sjablonen voor stalen Knopen in de bibliotheek van het programma gebruikt om de gewenste knopen te maken. Het is belangrijk om te vermelden dat de bibliotheek voortdurend wordt uitgebreid. De beschikbare sjablonen zijn toegankelijk via het pictogram in afbeelding hieronder.

Ze zijn gegroepeerd in vier algemene categorieën: Star, Scharnier, Vakwerkstaaf en Windverband. Voor elk van deze categorieën zijn er verschillende subcategorieën waarin de sjablonen zijn georganiseerd: Ligger op Ligger, Ligger op Kolom, Ligger op Doorgaande Kolom, Kruisverbinding, enzovoort. Je kunt ook je eigen sjablonen voor staalverbindingen kiezen die vooraf zijn opgeslagen.

Voor de Knoop die in dit artikel interessant is, is een Plaat op Plaat | Coupe Knoop sjabloon gekozen om de stijve ligger op ligger knopen tussen de geselecteerde staven te maken. Je kunt de sjabloon selecteren door op de knop [Pas Sjabloon Toe] te klikken. Vervolgens worden de verbindende balken automatisch toegewezen als ligger 1 en 2, maar je kunt dit samen met het materiaal van de plaat aanpassen.

De componentinstellingen kunnen verder worden bewerkt op het tabblad Componenten van het dialoogvenster Nieuwe stalen knoop.

Vervolgens kun je een plausibiliteitscontrole uitvoeren om de knoop te onderzoeken. Als het programma ontbrekende gegevens, plaat overlappingen|clashes, onjuiste lassen enzovoort detecteert, worden deze als fouten weergegeven. Anders wordt het bericht "Geen fout gevonden" weergegeven, wat betekent dat de verbinding goed gedefinieerd is.