Waar kan ik de vermindering van belastingcombinaties in RFEM 6 activeren? En hoe werkt deze vermindering?


U kunt de reductie voor elke ontwerpsituatie activeren met de optie in de combinatiewizard (zie afbeelding 01).


Combinatiewizard - Reductiecombinaties


Door deze optie te activeren, worden de resultaten van de individuele belastinggevallen geanalyseerd. Deze resultaten worden gebruikt om de belastinggevallen in "groepen" te classificeren, afhankelijk van of het resultaat (een snedekracht, een vervorming of een reactiekracht) door dit belastinggeval als een "maximum" of als een "minimum" wordt beschouwd.


In het kleine voorbeeld van deze FAQ zijn de volgende belastinggevallen gedefinieerd, die leiden tot de volgende buigmomenten My:


  • BG1 - Blijvende last - My = 4.0 [kNm]
  • BG2 - Veranderlijke last (+) - My = 6.0 [kNm]
  • BG3 - Veranderlijke last (-) - My = -2.0 [kNm]
  • BG4 - Sneeuwlast (+) - My = 5.0 [kNm]
  • BG5 - Sneeuwlast (-) - My = -2.5 [kNm]
  • BG6 - Temperatuurlast (+) - My = 1.0 [kNm]
  • BG7 - Temperatuurlast (+) - My = 1.5 [kNm]


Als je de belastingscombinaties voor de uiterste grenstoestand zou uitvoeren zonder de reductie, zou het programma in eerste instantie 13 actiecombinaties genereren volgens EN 1990 (zie afbeelding 02), resulterend in 105 belastingscombinaties.

Als de reductie van belastingcombinaties wordt geactiveerd, analyseert het programma eerst de resultaten van de individuele belastingsgevallen en classificeert deze vervolgens in de hierboven genoemde "groepen". Zo krijg je een "groep" met de positieve snedekrachten (BG1, BG2, BG4, BG5 en BG7) en een "groep" met de negatieve snedekrachten (BG3 en BG5).


  • "Positieve groep": BG1, BG2, BG4, BG5 en BG7
  • "Negatieve groep": BG3 en BG5


Bij het verminderen van de belastingscombinaties worden nu de belastinggevallen gegenereerd uit deze "groepen", waarbij het belastinggeval uit de actiecategorie "Blijvend" (BG1) extra in aanmerking wordt genomen voor de groep met het minteken. Dit betekent ook dat de eerder in Afbeelding 02 getoonde actiecombinatie AC1 niet meer in aanmerking wordt genomen, omdat uit de "groepen" duidelijk is dat de blijvende belasting of het eigen gewicht alleen niet resulteren in de maximale of de minimale snedekracht. De andere actiecombinaties blijven echter ook geldig als de reductie actief is. De belastingcombinaties worden nu echter gemaakt op basis van deze groepen, dus er zijn slechts vijf belastingcombinaties (zie afbeelding 03).



In de huidige staat van ontwikkeling van RFEM 6 (vanaf februari 2022), worden de eerder genoemde "groepen" automatisch gegenereerd door de belastinggeval resultaten van alle staven of vlakken te evalueren voor de snedekrachten, vervormingen en reactiekrachten. Op een later tijdstip zal het echter ook mogelijk zijn om de criteria voor het verminderen van belastingcombinaties op een door de gebruiker gedefinieerde manier te sturen met betrekking tot een bepaald object of een bepaald resultaat.