Over het algemeen is het moeilijk om een algemene uitspraak te doen over de optimale hardware. Dit hangt allemaal af van het type modellen dat berekend zal worden. De volgende informatie helpt je om de computerhardware te configureren die het beste aansluit op jouw behoeften.


Processor

RFEM-berekeningen profiteren altijd van een multi-core processor. Meer cores betekent echter niet per definitie betere prestaties. Wanneer de berekening over een groot aantal cores wordt verdeeld, wordt de verbinding tussen deze cores steeds drukker, wat kan leiden tot een bottleneck. Het optimum ligt rond de 20 cores, al hangt dit sterk af van het type model dat berekend wordt.


We raden specifiek de volgende processors aan:

  • Intel Core Ultra 9 285K
  • Intel Core Ultra 7 265KF
  • Intel Core i9 14900KS
  • Intel Core i9 14900KF
  • Intel Core i9 14900K
  • Intel Core i7 14700KF
  • Intel Core i7 14700K
  • AMD Ryzen 9 9950X
  • AMD Ryzen 9 9900X
  • AMD Ryzen 7 9700X


De “K” bij Intel-processors en de “X” bij AMD-processors geeft aan dat deze processoren overklokbaar zijn. De kloksnelheid kan dus beter worden aangepast aan de rekenbelasting, afhankelijk van de temperatuur.

De aanduidingen “KF” of “F” bij Intel betekenen dat deze processors geen geïntegreerde GPU bevatten. Ze zijn iets goedkoper dan de varianten met ingebouwde GPU. Aangezien we voor RFEM en RSTAB toch het gebruik van een aparte grafische kaart aanraden, is een geïntegreerde GPU overbodig. Deze processors zijn daarom bijzonder geschikt.

Moderne processors hebben een geavanceerd temperatuurbeheer. De kloksnelheid wordt dynamisch aangepast aan de temperatuur van de processor. Koeling van de processor kan de prestaties verbeteren. Daarom raden we een ruim bemeten computerbehuizing en een goede koelventilator voor de processor aan.

Intel-processors met de naam Celeron of Pentium zijn niet geschikt voor RFEM. Hetzelfde geldt voor AMD-processors waarvan de naam begint met A.


Workstation-processors

Naast desktop- en notebookprocessors bieden AMD en Intel ook zogenaamde workstation-processors aan. AMD noemt deze “Threadripper”. Intel noemt deze processorreeks XEON W.

Workstation-processors verschillen van desktopprocessors doordat ze aanzienlijk meer cores hebben en veel meer RAM kunnen aanspreken. Zo heeft een AMD Threadripper Pro 7995WX 96 cores en kan deze 4 TB RAM aanspreken via 8 geheugankanalen.

RFEM 6 en RSTAB 9 kunnen op deze processors draaien, maar het voordeel is beperkt. De kosten worden alleen in uitzonderlijke gevallen gerechtvaardigd.


Processors met ARM-architectuur

Recent verschijnen er steeds meer processors met ARM-architectuur, vooral in de notebooksector. Hieronder vallen onder andere de Snapdragon X van Qualcomm.

Deze processors zijn fundamenteel anders dan de x86-processors van Intel en AMD. Ze gebruiken een instructieset die niet compatibel is met de x86-instructieset. Om software native te laten draaien op ARM-processors, moet deze worden gecompileerd voor ARM. RFEM 6 en RSTAB 9 zijn momenteel alleen beschikbaar in de x86-variant en worden op ARM-machines uitgevoerd via een x86-emulator. Deze emulator vertaalt in real time de x86-machinecode naar ARM-machinecode. Dit kost veel tijd en verlaagt de prestaties aanzienlijk.

Daarom raden wij het gebruik van ARM-processors af.


RAM

In RFEM 6 wordt geprobeerd om één solverproces per processorthread te starten. Vooraf wordt gecontroleerd of er voldoende RAM beschikbaar is. Als dat niet het geval is, worden er minder processen gestart en wordt de processor niet optimaal benut. Dit betekent dat de optimale hoeveelheid RAM afhankelijk is van het type processor. Daarnaast hangt de optimale hoeveelheid RAM in RFEM af van het FE-net van het model, en in RSTAB van het aantal staven. Helaas is het niet mogelijk om de benodigde hoeveelheid geheugen rechtstreeks af te leiden uit het aantal FE-knopen of staven.

Daarom kunnen hier alleen globale richtlijnen worden gegeven. Je moet rekenen op 1 tot 3 GB RAM per processorthread. De bovengrens geldt voor complexe modellen met volumes en vlakken, de ondergrens voor kleinere ruimtelijke raamwerken.

In de meeste gevallen is een computer met 32 GB RAM goed uitgerust.

Desktopprocessors hebben twee geheugenkanalen. Elk kanaal moet bij voorkeur met slechts één geheugenmodule worden uitgerust. Alleen dan wordt de maximale gegevensoverdrachtssnelheid bereikt.

Alle RAM-componenten moeten van hetzelfde type zijn.

Als de processor zowel DDR4 als DDR5 RAM ondersteunt, raden we aan om DDR5 RAM te gebruiken.

ECC-geheugen, dat in sommige computers wordt aangeboden, biedt geen snelheidsvoordeel voor RFEM of RSTAB.

Als de computer al over de optimale hoeveelheid RAM beschikt, zal extra RAM de rekensnelheid van RFEM niet verhogen.

Grafische kaart

Elke moderne grafische kaart met een GPU van NVIDIA of AMD is geschikt voor het werken met RFEM 6 / RSTAB 9. Algemeen geïntegreerde grafische processors van Intel zijn niet voldoende voor RFEM of RSTAB.

RFEM 6 / RSTAB 9 vereist geen dure NVIDIA Pro-kaarten (voorheen “Quadro” genoemd). We raden in plaats daarvan een “gamingkaart” aan, bijvoorbeeld een grafische kaart uit het middensegment met een Geforce RTX 40XX GPU (Ada Lovelace-architectuur) of een Geforce RTX 50XX GPU (Blackwell-architectuur).

Als de computer wordt uitgerust met een AMD-grafische kaart, raden we een kaart uit het middensegment aan met een GPU uit de Radeon RX 9000-serie of RX 7000-serie.
De grootte van het geheugen op de kaart is niet relevant voor RFEM 6 / RSTAB 9.

Het is belangrijk dat het stuurprogramma van de grafische kaart up-to-date is.

Als de computer naast de grafische kaart ook een GPU in de processor heeft, moet je ervoor zorgen dat RFEM 6 / RSTAB 9 daadwerkelijk de krachtige grafische kaart gebruikt. In RFEM 6 / RSTAB 9 kun je de gebruikte GPU als volgt controleren:

  1. Open RFEM 6 / RSTAB 9.
  2. Klik op het menu Help → Systeeminformatie.
  3. Controleer de vermelding Grafische kaart → Renderer. Deze GPU wordt door het programma gebruikt.

Als hier niet de juiste GPU wordt weergegeven, moet je in het Windows Configuratiescherm bij de grafische instellingen de juiste grafische kaart toewijzen aan RFEM 6 / RSTAB 9.

Scherm

Het scherm moet een resolutie van minimaal 1920 x 1080 pixels hebben. Anders kunnen vensters niet volledig worden weergegeven.

4K-monitoren worden ondersteund.

Opslag

Een snel aangesloten SSD (bij voorkeur via PCIe 5.0) is aan te bevelen. Dit levert echter alleen in uitzonderlijke gevallen snelheidswinst bij berekeningen op. Het openen en opslaan van grote bestanden gaat wel sneller.

Als de SSD in meerdere logische stations moet worden gepartitioneerd, zorg er dan voor dat er voldoende ruimte beschikbaar is op het systeemstation (C:). In het gebruikersprofiel, dat zich meestal op C: bevindt, slaat RFEM 6 en RSTAB 9 tijdens de berekening namelijk grote hoeveelheden tijdelijke gegevens op.

Software

Software die op de achtergrond draait, kan de rekensnelheid nadelig beïnvloeden.

Antivirussoftware kan de berekening aanzienlijk vertragen. Tijdens de berekening lezen en schrijven RFEM 6 en RSTAB 9 meerdere bestanden in de werkmap. Het kan een positief effect hebben op de rekensnelheid als je deze map uitsluit van realtimebewaking door je antivirussoftware.

BIOS-update

Er is gebleken dat firmware op het moederbord niet altijd optimaal functioneert bij een computer met veel RAM. Dit leidde tot een aanzienlijke vermindering van de rekensnelheid. Als je een nieuw moederbord gebruikt, controleer dan of er een BIOS-update beschikbaar is.