Pre-Design in IDEA CONNECTION versie 20.1

Pre-Design is een nieuwe functie die bedoeld is om een startpunt te bieden en het ontwerpproces voor staalverbindingen te verkorten. De functie bevindt zich in een vroeg stadium en werd voornamelijk geïmplementeerd voor I-vormige doorsneden en deze meest voorkomende verbindingen.

Predesign in IDEA CONNECTION

Hoe werkt het?

Pre-Design leest invoergegevens bewerkingenlijst in van de ingegeven bewerkingen en creëert vervolgens een voorgesteld verbeterd ontwerp. In het algemeen worden materiaal- en geometrische gegevens van de verbonden elementen, boutsamenstelling en lasgegevens allemaal gelezen als invoer voor het proces van voorontwerp. Als resultaat (output) worden nieuwe plaatdiktes, lasafmetingen, boutaantallen en een nieuwe layout van bouten gegenereerd.

De gebruiker moet wel een eigen basis-ontwerp aangemaakt hebben.  Pre-Design verbetert het door de gebruiker ingegeven ontwerp op basis van nieuwe knoopkrachten die gegenereerd worden op basis van het opgegeven percentage van de capaciteit van de aangesloten staaf.

Het resulterende ontwerp is gebaseerd op de weerstand van de aangesloten doorsneden of platen. Het percentage van de uitnutting van de aangesloten staafweerstand kan worden gewijzigd in Pre-Design instellingen

(te vinden in het Lint menu). Een hoger percentage ( hogere uitnutting van de aangesloten staaf)  levert robuustere verbindingsontwerpen op.

Er zijn verschillende andere voorkeuren in te geven bij Pre-Design instellingen , inclusief voorkeuren voor plaatdiktes, lasdikten en boutafstanden.

Pre design IDEA versie 20.1

Als een bepaalde werkplaatsbewerking wordt ondersteund door deze functie, kunt u pre-design oproepen door met de rechtermuisknop op de naam van deze bewerking in de bewerkingsboom te klikken, of door op de knop in het oranje tabblad bovenaan het dialoogvenster te klikken. Bij de keuze voor  'Pre-Design All' worden alle bewerkingen in de bewerkingsboom opnieuw gegenereerd met de nieuwe knoopkrachten op basis van procentuele uitnutting van de aangesloten staaf.

Dialoogvenster 'INSTELLINGEN'

Een nieuwe knop in het bovenste lint waarmee het dialoogvenster instellingen wordt geopend. In dit dialoogvenster kunnen twee belangrijke nieuwe functies van 20.1 worden ingesteld:

'Kostenraming' en 'Pre-design'.

dialoogvenster instellingen IDEA v 20.1

dialoogvenster instellingen IDEA v 20.1

In het dialoogvenster 'instellingen' zit een sjabloonfunctionaliteit waarmee u de invoerwaarden in een sjabloon kunt opslaan. De waarden uit verschillende sjablonen kunt u inladen en een standaardsjabloon voor nieuwe projecten kan geselecteerd worden. De sjablonen zijn specifiek voor verschillende functies en zijn ook norm-specifiek.

Voorbeeld:

In versie 20.1 hebben we het volgende voorbeeld gemaakt van een kolom-ligger verbinding :

Pre Design in IDEA CONNECTION

Na de instelling in de Pre-Design instellingen op basis van 80% van de utnutting van de aangesloten staaf :

Pre-Design in IDEA CONNECTION

En we de gehele verbinding opnieuw laten genereren door IDEA door op Pre-Design All te klikken :

Pre Design in IDEA CONNECTION

Verandert IDEA de verbinding in de volgende :

Pre Design in IDEA CONNECTION

Uiteraard moet je deze wel weer gewoon doorrekenen.  Het blijft een indicatie.