Release Notes IDEA StatiCa CONNECTION versie 20. 

Zie de release notes op ideastatica.com 

https://www.ideastatica.com/support-center/release-notes-idea-statica-steel-20 

of de webinar 

https://www.ideastatica.com/webinars/what-is-coming-in-idea-statica-20 


1. Nieuw licentiesysteem


Het nieuwe online licentiesysteem van IDEA StatiCa is gebaseerd op een account. Dit betekent dat alles wat je nodig hebt om IDEA StatiCa 20 te starten, is een gebruikersnaam (standaard een e-mailadres) en een wachtwoord.


Gebruikers hadden moeite met licentiecodes, licentiebestanden en dongles. Grote bureaus met meerdere gebruikers hadden problemen met de implementaties van de netwerklicenties, deze licenties konden niet gemakkelijk worden gedeeld met werknemers onderweg of thuis


Het nieuwe online licentiesysteem van IDEA StatiCa lost al deze problemen op. Alles wordt geleverd in een robuuste en veilige IDEA StatiCa-cloud waarvoor gebruikers slechts één ding nodig hebben: hun gebruikersnaam en wachtwoord.


De IDEA StatiCa-installatie controleert regelmatig met de IDEA StatiCa-licentieserver om de licentie bij te werken en de productconfiguratie te verifiëren.

IDEA StatiCa-gebruikers hoeven niet altijd online te zijn. De licentie werkt 72 uur zonder internetverbinding. Daarna is verbinding met de licentieserver noodzakelijk.

Beheerders en eindgebruikers kunnen de licentie bekijken / bewerken via IDEA StatiCa Customer Portal, een online backend met hun licentiegegevens


Elke klant van IDEA StatiCa heeft een primair e-mailadres in ons systeem

Met de release van versie 20 stuurt IDEA StatiCa de beheerder een login link naar de bijbehorende e-mail. De licentie geeft rechten op basis van gekochte producten en aantallen. 

Beheerders kunnen vervolgens andere gebruikers in de organisatie toevoegen en verwijderen. Elke gebruiker in de organisatie kan alleen geselecteerde type IDEA StatiCa-producten consumeren


DISCLAIMER 

IDEA StatiCa 20 is alleen mogelijk met het nieuwe online licentiesysteem. De oude licentiesystemen (Eleckey, HASP) van versies tot 10.1 blijven ongewijzigd en functioneel. Levenslange rechten zullen voor onbepaalde tijd werken, maar hun technische ondersteuning wordt beëindigd op 30.06. 2021. Na deze datum wordt het opnieuw instellen van licenties, reactiveringen en andere licentieondersteuning niet meer verleend. 


2. Doorsnede modelaanzicht - tekeningen ("schetsen")


Alle constructeurs, ontwerpers en staaldetail specialisten hebben behoefte aan duidelijke visuele output van hun staalverbindingen. Vanaf nu kunt u sectiemodellen definiëren en wijzigen in het hoofdvenster van de 3D-scène.

Section model view in het 3D hoofdscherm IDEA CONNECTION versie 20

Er kunnen verschillende sectieweergaven worden gedefinieerd, elk moet aan de plaat worden bevestigd en de grenzen van de sectie of de sectierichting kunnen worden gewijzigd.

Doorsnede aanzicht , positie van de bouten, laslabels IDEA CONNECTION


Weergave van doorsnedes kan worden afgedrukt naar het rapport rapporteren of opgeslagen in een galerij voor verder gebruik. De labels voor lassen en platen (type en lasdikte of afmetingen van de plaat worden automatisch gegenereerd.

laslabels en plaatlabels in IDEA CONNECTION

Deze feature is beschikbaar in IDEA CONNECTION Enhanced. 


3. Nieuwe verbindingssjablonen in de startwizard


110 gloednieuwe verbindingssjablonen die beschikbaar zijn in de startwizard van IDEA StatiCa Connection. Elk sjabloon kan vervolgens verder worden bewerkt.

110 nieuwe verbindingssjablonen in de startwizard in IDEA CONNECTION

Deze feature is beschikbaar voor zowel Expert en Enhanced 


4. Staal-houtverbindingen


Staal-hout verbindingsontwerp en controle daarvan, kunnen veilig geïntroduceerd worden na uitvoerig onderzoek. 

Staal-houtverbindingen in IDEA CONNECTION versie 20

Er kunnen resultaten worden verkregen op de verbindende stalen platen. Controles voor de stalen platen zijn beschikbaar volgens de gekozen norm. Controles van houten onderdelen en deuvels zijn niet mogelijk .  IDEA CONNECTION rekent de krachten en spanningen op elke bout en deuvel voor handmatige codecontrole.


Er zijn twee nieuwe bewerkingen toegevoegd: knoopplaat en verbindingsplaat. 

nieuwe bewerkingen knoopplaat en verbindingsplaat.

Deze  bewerkingen zijn ook toegevoegd in de start wizard

Deze feature is beschikbaar voor CONNECTION Enhanced


5. Hoekstaal verbindingen

Hoekstaalverbindingen heeft nieuwe mogelijkheden. Elke twee loodrecht op elkaar staande algemene platen kunnen met elkaar worden verbonden door middel van een hoekstaal, evenals elke algemene plaat.

Hoekstaal voorbeelden : 2 platen aangesloten met een hoekstaalbewerking


T-stub : hoekstaal op flenzen


6. Inkeping (uit sparing) op een staaf


In het geval van een clash van staven kan vanaf nu de functie Notch worden gebruikt wanneer deze nodig is om clashes tussen kolom en ligger te voorkomen. Deze functie is geïmplementeerd voor productiebewerkingen kopplaat, lipverbinding en Hoekstaalverbinding.

Inkeping/uitsparing in IDEA CONNECTION versie 20


7. Verbeteringen van Controle 


Voetplaatberekening

In de vorige versie van IDEA StatiCa Connection werden verankeringcontroles uitgevoerd volgens de ETAG-code. Vanaf versie 20 voldoen de verankeringscontroles aan de momenteel geldige EN 1992-4. Voetplaat berekening volgens EN 1992-4 in IDEA StatiCa versie 20

Alle formules en waarden worden verstrekt in de gedetailleerde resultatentabellen.  

IDEA StatiCa Connection 20 samenvatting verankeringscontrole:


NormAnkercontrole
EN1992-4
AISCACI 318-14
CISCCSA A23.3-14
ASAS 5216:2018
SP, GB, IS, HKGNot performed


8. Contactspanning tussen platen


Niet-lineair contact tussen platen is essentieel voor een goed ontwerp van stalen verbindingen. Contacten worden automatisch gedefinieerd bij een boutgroep of een contactvlak. Voortaan kan de contactspanning tussen de twee platen worden weergegeven. 

Spanning in vlakken in CONNECTION versie 20

9. Gedeeltelijk ondersteunde basisplaat


Verankering is nu nog veelzijdiger, met de mogelijkheid om de voetplaat of het deel gedeeltelijk te ondersteunen.

Gedeeltelijke voetplaat in CONNECTION versie 20

Algemene ankers  van de staaf met gedeeltelijk ondersteuning.


10. Doorsnede favorieten

Vanaf versie 20 kan de gebruiker de gewenste doorsnede familie eenvoudig als favoriet markeren en deze apart laten weergeven van de rest van de database. Dit versnelt het ontwerpproces aanzienlijk.

Doorsnede favorieten in CONNECTION versie 20

11. Regionale volgorde in de doorsnedebibliotheek


IDEA StatiCa reorganiseert automatisch de volgorde van doorsnedes op basis van de norm die is geselecteerd bij het starten van IDEA StatiCa Connection. Dankzij deze functie hebben bijvoorbeeld ingenieurs uit de VS die AISC-code gebruiken, de AISC-relevante doorsneden in de eerste rijen van de bibliotheek. Deze instellingen kunnen door alle gebruikers afzonderlijk in de hele organisatie worden ingesteld.

Regionale volgorde in de doorsnedebibliotheek

12. CODE-CHECK MANAGER


De NIEUWE gebruikersinterface van de CODE-CHECK-MANAGER gelijk getrokken voor CAD- en FEA-toepassingen en deze kan worden gebruikt om alle verbindingen en staven te exporteren, beheren, herberekenen of synchroniseren.

13. Tekla Structures, Advance Steel en Revit


Voor IDEA werd StatiCa 20 geïmplementeerd op een geheel nieuwe manier van asymmetrische doorsnede zoals L-vormen, U-vormen, enz. Nu wordt de positionering van de doorsnede precies geïmporteerd zoals gedefinieerd in de CAD-applicatie zonder verdere wijzigingen.


14. Meervoudige selectie en export vanuit FEA

Importeren vanuit FEA-applicaties is nu eenvoudiger, de gebruiker kan meerdere knooppunten tegelijk selecteren en CODE CHECK MANAGER importeert ze allemaal als unieke verbindingen.


Berekening en synchronisatie van alle items zijn alleen beschikbaar in Enhanced


15. Verbeteringen RFEM en RSTAB BIM-koppelingen


In versie 20 kunnen gebruikers de export uitvoeren met 1  verplichte stap, namelijk de selectie van de gewenste staven en het knooppunt.


16. IDEA StatiCa Member BETA


Samen met universitaire teams hebben we de meeste verificatie- en validatiewerkzaamheden afgerond. IDEA StatiCa Member MNA- en LBA-analyses worden correct getest in meerdere experimenten en voorbeelden. 

GMNIA analyse verificatie en validatie voor warmgewalste doorsnedes werd ook getest. 

We moeten echter toegeven dat het verificatieproces enorm omslachtig is en dat de verficatie voor gelaste doorsnedes nog steeds loopt. Om soepele workflows te ondersteunen, hebben we BIM-koppelingen geïmplementeerd met verschillende FEA-toepassingen - SAP 2000, ETABS, Autodesk Robot Structural Analysis, RFEM / RSTAB en AxisVM.

Globale en lokale knik in IDEA StatiCa Member BETA

Globale en lokale knik in IDEA StatiCa Member BETA


Knik in frame in IDEA StatiCa Member BETA

Knik in frame in IDEA StatiCa Member BETA


Bewerkingen in de vorige versie van IDEA Member waren beperkt. Vanaf nu wordt het volledige ontwerppotentieel voorzien van vijf nieuwe bewerkingen zoals het Snede, plaatafsnijding, verstijvende staaf, algemene las en verstijver.

Snede, plaatafsnijding, verstijvende staaf, algemene las en verstijver in IDEA member


Voor de release notes van versie 20 beton zie de link 

https://support.msc-engineering.nl/support/solutions/articles/8000085680-release-notes-versie-20-idea-statica-beton