Gebruiker Tips in IDEA CONNECTION INFO-dag 2020
INHOUDSOPGAVE
- 1) Dynamic modelling
- 2) Direct selection / Direct Selecteren
- 3) Evenwicht maken ( ‘lasten in evenwicht’aan/uit)
- 4) Contact bewerkingen IDEA CONNECTION
- 5) Algemene Ankers/voetplaat
- 6) Verstijvende staaf bewerking.
- 7) Negatief volume bewerking.
- 8) Parallelle ligger / samengesteld profiel
- 9) Instabiliteit waarschuwing.
- 10) 'Bereken Alle’
1) Dynamic modelling
In IDEA CONNECTION is het eenvoudig om snel een verbinding te modelleren, door direct een verbinding te kiezen uit de standaard bibliotheek met bewerkingen. Met de rechtermuisklik is het ook mogelijk om deze bibliotheek aan te roepen. Door een staafeinde-element te selecteren en 'verbinden aan' te selecteren kan de gebruiker de bewerkingen voor de verbindende elementen inladen.
De wizard onder de rechtermuisklik op hetzelfde staafeinde-element 'wijzig' genereert de bewerkingen in de aangesloten staaf zelf, zoals openingen, ravelingen en schotten.
2) Direct selection / Direct Selecteren
In IDEA CONNECTION kun je met de 'direct selection/ direct selecteren' bij een wizard of bewerking, het zoeken naar het te selecteren onderdeel versnellen. Indien de 'witte pijl' beschikbaar is kun je deze gebruiken om een plaat of deel van een staaf te selecteren in het hoofdscherm. De cursor verandert in een selectieblokje. Bij een complexe verbinding kun je dan eenvoudig selecteren zonder grote lijsten met platen, of staafdelen door te lopen.
3) Evenwicht maken ( ‘lasten in evenwicht’aan/uit)
In IDEA Connection is het mogelijk om de lasteffecten handmatig in evenwicht te brengen in de knoop. Dit is vaak nodig wanneer er extra krachten optreden in de doorgaande en/of dragende staaf.
de optie van LASTEN IN EVENWICHT zit in de MENUbalk bij de ONTWERP tab .
Optie 1: STANDAARD ( Het icoon is niet geselecteerd): Doorgaande staven worden aan beide zijden ondersteund en het evenwicht wordt niet gecontroleerd. ( IDEA Connection zorgt zelf voor het lastenevenwicht van de knoopkrachten in de opleggingen)
Optie 2: GEAVANCEERD : ( Het icoon is wel geselecteerd). Er is slechts 1 steunpunt in het model en alle belastingen moeten door de gebruiker zelf in evenwicht gemaakt worden. Als hulpmiddel verschijnt bij lasteffecten in het hoofdscherm een tabel met ongebalanceerde krachten.
( de gebruiker moet zelf voor lastenevenwicht van de knoopkrachten zorgen bijv. in het vrijgekomen eind van de doorgaande staaf)
Zie de link voor het gehele artikel.
4) Contact bewerkingen IDEA CONNECTION
Het is mogelijk om in IDEA CONNECTION te werken met contactvlakken. Deze vlakken worden aangemaakt met de las-bewerking of boutgroep-bewerking. Deze contactenvlakken of randen werken alleen onder invloed van druk.
Bij onderstaand voorbeeld is het noodzakelijk om de buitenste vlakken in de ingestoken koker de krachten te laten afdragen op de vlakken van de grotere koker.
Zie de link voor het gehele artikel.
a) Contact vlak-op-vlak voorbeeld kokers.
Andere voorbeelden van contactvlakken zijn :
b) Contact rand-op-rand voorbeeld oplegnok
en
c) Contact rand-op-vlak voorbeeld oplegnok
Zie de link voor het gehele artikel.
5) Algemene Ankers/voetplaat
Het is mogelijk om met het gebruik van Boutgroep > Ankers een algemene betonpoer te plaatsen. Het is mogelijk om niet standaard voetplaten te modelleren, zoals bijvoorbeeld een baluster. Met de algemene ankers kun je meer dan alleen een kolom aansluiten. Het is mogelijk om bijvoorbeeld algemene platen aan te laten sluiten (zie voorbeeld)
Zie de link voor het gehele artikel.
6) Verstijvende staaf bewerking.
In IDEA CONNECTION is het mogelijk om staven te modelleren die bijvoorbeeld aan twee zijdes afgesneden zijn, of bijv. wel een deel uitmaken van de verbindende elementen, maar niet meedoen met het krachtenspel. Je kunt deze staven modelleren bij 'BEWERKINGEN'
Zie de link voor het gehele artikel.
7) Negatief volume bewerking.
Vanaf versie 10.1 is het mogelijk om een willekeurige doorsnede af te snijden van een andere doorsnede of plaat. Deze nieuwe werkplaatsbewerking heet 'Negatief Volume'. Met deze bewerking is het bijvoorbeeld mogelijk om een dubbele schetsplaat aan te laten sluiten op een ronde holle doorsnede. Het tussenliggende deel wordt afgesneden.
Zie ook de link voor het gehele artikel.
8) Parallelle ligger / samengesteld profiel
In IDEA CONNECTION moet men voorkomen dat er parallelle staafeinde elementen gemodelleerd worden. Wanneer er een dubbele ligger bedoeld wordt, moet deze in de cross section editor zelf samen gesteld worden. Lassen over de lengte van profielen kunnen ook niet berekend worden. IDEA CONNECTION kan niet bepalen hoe lang deze las moet worden en zorgt voor een veel te lang model. Ook zorgen de parallelle staafeinde-elementen voor onbedoelde excentriciteiten.
Zie ook de link voor het complete artikel.
9) Instabiliteit waarschuwing.
IDEA CONNECTION kan helpen met een eventueel verkeerd gemodelleerde verbinding. IDEA geeft dan bij de CONTROLE tab aan waar de foute modellering aanwezig is. Dit kan vooral helpen bij niet aangesloten elementen. IDEA moet een stabiele verbinding kunnen uitrekenen, wanneer er mogelijke beweging optreedt , stopt IDEA de berekening en dient de instabiliteit opgelost te worden.
Zie de link voor het gehele artikel.
10) 'Bereken Alle’
Vanaf versie 10.1 is het mogelijk om in 1 keer alle verbindingen door te rekenen in IDEA CONNECTION. De bereken alle knop is toegevoegd om nog sneller te kunnen werken.