Handige tips en tricks om snel te starten met IDEA Connection. 


Na het uitvoerig gebruiken en testen van de software door vele gebruikers die u voor gingen kunnen we u nu nog sneller op weg helpen.

Gebruikers van IDEA StatiCa rekensoftware


Hieronder vindt u handige tips en tricks de we uitgewerkt hebben in handige artikelen die u ten alle tijde kunt raadplegen. 


Excentriciteit van staven in IDEA Connection  

In IDEA is het mogelijk om steeds 1 verbinding tegelijk uit te rekenen. Dat betekent steeds 1 knoop. Wanneer de aangesloten staafeinden in de knoop minder dan de staafhoogte uit elkaar liggen, kan het nog als 1 knoop beschouwd worden

Excentriciteit van aansluitende staven in IDEA Connection

 

mate van excentriciteit in IDEAMomenteffect in IDEA Connection 

In IDEA StatiCa Connection is ten alle tijde bij de aanwezigheid van een dwarskracht ook een moment actief. Wanneer er een moment én een dwarskracht als knoopkrachten aanwezig zijn wordt dit in een samengestelde momentenlijn weergegeven.

Zie ook Momenteffect in IDEA Connection


Momenteffect dwarskracht momentenlijn in kopplaatverbinding in IDEA ConnectionInstabiliteit van de verbinding 'Mechanisme' in IDEA Connection

Modelleren in IDEA Connection gaat eenvoudig en snel. Om snel alle vervormingen ten gevolge van alle belastingen te kunnen uitrekenen moet het model van de verbinding stabiel zijn.  Er zijn echter situaties die zorgen voor een (onbedoelde) beweging van de onderdelen. Dit wordt 'mechanisme' genoemd. IDEA Connection laat dit zien als een instabiliteit.  Zoals bijvoorbeeld hieronder zorgt een 1-zijdige hoeklas van de schetsplaat voor een beweging in zijwaartse richting. De instabiliteits-controle In de CONTROLE tab geeft een indicatie waar de 'beweging' optreedt.

Zie ook Instabiliteit (mechanisme in IDEA Connection)


Mechanisme in IDEA ConnectionPositie van de Knoop (zwarte bolletje) in IDEA Connection

Het is belangrijk om te letten op de positie van de knoop in de verbinding. Alle belastingen zijn knoopbelastingen. Wanneer de knoop niet in het centrum van de aangesloten staven ligt worden alle excentriciteiten doorberekend. Het lijkt alsof het rekenmodel van de verbinding faalt terwijl dit in werkelijkheid niet zo is. Het is belangrijk dit altijd te controleren met de draadmodelweergave. 

Zie ook Positie van de knoop in IDEA Connection

draadmodel in IDEA Connection


Belastingen op de verbinding en de knoop in evenwicht in IDEA Connection 


In IDEA StatiCa Connection is het mogelijk om zelf de lasteffecten handmatig in evenwicht te brengen in de oplegging . Het is ook mogelijk om de standaardinstelling te kiezen, IDEA Connection zorgt dan zelf voor evenwicht in de verbinding. 


Optie 1: STANDAARD : Doorgaande staven worden aan beide zijden ondersteund en het evenwicht wordt niet gecontroleerd. ( IDEA Connection zorgt zelf voor evenwicht in de oplegging/en) 

Ook bij 1 dragende staaf wordt er automatisch evenwicht gemaakt met de opgelegde knoopkrachten in de oplegging.  

Optie 2: GEAVANCEERD : Er is slechts 1 steunpunt in het model en alle belastingen moeten in evenwicht zijn ( de gebruiker moet zelf voor evenwicht zorgen in het vrijgekomen eind van de doorgaande staaf) 


Lasten in evenwicht in IDEA Connection geavanceerd en standaard