Kijk ook op:

Release Notes IDEA StatiCa versie 9.1


of volg de webinar:

Webinar IDEA StatiCa versie 9.1


Release Notes IDEA StatiCa Connection 9.1


Introductie

Met trots presenteren we verbeteringen aan IDEA StatiCa versie 9.1. IDEA heeft zijn best gedaan om de meest impactvolle verbeteringen te kiezen uit de enorme hoeveelheid feedback en verzoeken die ze van de gebruikers hebben ontvangen. Parametrische sjablonen zijn geïmplementeerd, zodat verbindingssjablonen zich aan verschillende selecties van de doorsneden kunnen aanpassen. Nieuwe geautomatiseerde controles voor een foutbestendig ontwerp zijn geïmplementeerd. De nieuwe Code-check Manager is er om het werken met meerdere verbindingen van verschillende FEA / CAD-programma's eenvoudiger te maken. Deze nieuwe applicatie visualiseert alle geëxporteerde verbindingen, kan deze onmiddellijk herberekenen en vindt ook overeenkomstige verbindingen in het CAD- en het FEA-model om het IDEA StatiCa-project te genereren met alle benodigde informatie zonder handmatige invoer. IDEA StatiCa Connection ondersteunt nu ook de Australische code (alle berekeningstypes, Normcontroles, formules, materiaal en doorsnede-databases)

Versie 9.1 is weer een stap voorwaarts in ontwerpeffectiviteit voor constructeurs.


IDEA StatiCa Connection

Parametrische verbindingssjablonen

Sjablonen voor het verbinden van staven zijn nu parametrisch. Deze wijziging maakt de connection-sjablonen tot een nog krachtiger en efficiënter ontwerptool. De toegepaste sjablonen kunnen de componenten snel aanpassen (plaatformaten, boutposities, enz.) op verschillende grootten van doorsnedes.

Al deze sjablonen zijn toegankelijk door met de rechtermuisknop op één van de staven te klikken. We hebben dus direct keuze uit parametrische sjablonen die kunnen worden gecombineerd in complexe verbindingen.

parametrische verbindingen in IDEA Connection


Torsiestijfheidsberekening

IDEA StatiCa Connection is nu in staat om een torsiestijfheidsberekening

uit te voeren.

https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/msc-screenshots/screenshots-ideaconnection/stijfheidsberekening+voor+torsie+in+IDEA+Connection.png

De torsie-rotatieafhankelijkheid van het koppel wordt berekend, evenals waarden van secant rotatiestijfheid en torsiebestendigheidsmoment, enz.

Dankzij de geïmplementeerde wijzigingen kunnen we platformverbindingen nu effectiever ontwerpen of omgaan met het torsie-krommingseffect.


Rotatiestijfheid in IDEA Connection

Automatische controles van model & waarschuwingen

Model overbelasting-controle – Deze controle staat alleen een belasting toe die de verbinding niet overbelast. De limiet is ingesteld op 3 keer de draagcapaciteit van het deel voor alle soorten spanning (axiaal, buigen en afschuiven).

Deze controle wordt automatisch uitgevoerd voordat de berekening wordt gestart, om onnodige berekeningen van verkeerde ontwerpen te voorkomen.

Overbelasting foutmelding overload in IDEA Connection

Onvolkomenheid informatie over randvoorwaarden 

Geldt alleen in modellen waarbij een aangepast modeltype voor staven is toegepast (N-Vz-My, bijv.). De waarden van beperkte reactiekrachten worden als waarschuwing naar de gebruiker gegeven. Deze extra krachten worden meegenomen in de berekening. Als de extra krachten meer dan enkele procenten van de interne kracht van de invoer overschrijden, is het model waarschijnlijk NIET op een juist wijze ontworpen.

https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/msc-screenshots/screenshots-ideaconnection/boundary+condictions+non-conformity+ongebalanceerde+krachten+melding+IDEA+Connection.png

Spannings / rek-pallet in de 3D-weergave

De rek- of spanningspallet is verplaatst van zijn eigen eigenschappentype naar de rechterkant van de 3D-weergave. Dit verbetert de lay-out en leesbaarheid van de resultaten.

Spanning en stressweergave in IDEA Connection versie 9.1

Norminstellingen aanpassen en opslaan

Wijzigingen in een Norminstellingen kunnen worden opgeslagen en kunnen worden gebruikt als standaardinstelling voor nieuwe projecten. Deze functie helpt typische ontwerpvoorbeelden in de engineeringpraktijk te versnellen.

De optie resetten herstelt de oorspronkelijke waarden.

https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/msc-screenshots/screenshots-ideaconnection/veiligheidsfacoren+aanpassen+in+IDEA+Connection.png

Australische Norm

Australische norm kan nu worden geselecteerd in de tabel Parameters bij het starten van een nieuwe verbinding. Alle klassen, topologieën en ontwerpen zijn beschikbaar in de Australische norm (AU).

https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/msc-screenshots/screenshots-ideaconnection/Australische+code+in+IDEA+Connection.png

Bibliotheken met materiaal en doorsnedes

Materiaaleigenschappen voor de AU-norm zijn geïmplementeerd. Alle materialen zijn beschikbaar in de materiaalbibliotheek.

Doorsneden voor de AU-norm zijn beschikbaar in de doorsnede-bibliotheken (UC-universele kolommen, UB - universele liggers, enz.)

Codecontroles - Alle codecontroles voor platen, lassen, bouten en ankers, enz. Volgens AU-code werden geïmplementeerd.

https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/msc-screenshots/screenshots-ideaconnection/Australische+staal+materiaal+bibliotheek+in+IDEA+Connection.png

Formules

Normformules volgens de AU-norm zijn geïmplementeerd en ze kunnen in de resultaattabel worden beoordeeld en in het rapport worden afgedrukt.IDEA StatiCa Code-check manager

Versie 9 was een enorme stap vooruit in BIM-koppelingen workflows. De krachtige code check manager is verder verbeterd in versie 9.1.


CAD-koppelingen (Tekla Structures en Advance Steel)

Tot nu toe moesten we de verbinding die handmatig van TS / AS werd geëxporteerd, berekenen. Dit betekende het heropenen van een heleboel bestanden en het handmatig starten van de berekening.

BIM links met IDEA Connection versie 9.1 update vanuit CAD

In versie 9.1 verandert dit :


We creëren bijvoorbeeld een stalen verbinding in TS / AS.

We exporteren deze naar IDEA StatiCa, voeren belastingen in en voeren een codecontrole uit

Wanneer we het ontwerp van de verbinding willen optimaliseren / veranderen, gaan we terug naar TS / AS en doen daar de eventuele wijzigingen (boutposities, lasdikte, een verstijver toevoegen, enz.).

Vervolgens klikken we op de knop "Synchroniseren" in de IDEA-plug-in, en alle wijzigingen worden automatisch toegepast in ons IDEA StatiCa-project - het is niet nodig om de lasteffecten handmatig opnieuw in te voeren.

Wanneer we een nieuwe wijziging in het ontwerp van de verbinding willen aanbrengen , gaan we naar TS / AS en voegen / verwijderen eventuele platen, balken, enz.

Vervolgens klikken we op de knop "Wijzigen" in de IDEA-plug-in die is ingebouwd in TS / AS en de importselectie van verbindingsentiteiten kan worden uitgevoerd op het actuele IDEA StatiCa-project - het is niet nodig om de lastffecten handmatig opnieuw in te voeren.

We kunnen het project berekenen vanuit het venster voor Controle, via de opdracht Berekenen of zelfs alle projectitems berekenen - alle geëxporteerde verbindingen tegelijkertijd.

Alle benodigde informatie over de geëxporteerde projecten is beschikbaar in de Code-check-manager, wat betekent dat we staven kunnen identificeren, de resultaten kunnen controleren en de modelpresentatie, enz. kunnen verkennen. Deze informatie wordt in één dialoog voor alle geëxporteerde items afgedrukt.

We kunnen dit verschillende keren herhalen om het ontwerp te optimaliseren en ervoor te zorgen dat alle gegevens correct worden ingevoerd in zowel TS / AS als IDEA StatiCa.


FEA-links (SAP 2000, Robot, STAAD.Pro, etc.)

Tot nu toe moesten we de verbinding / straal van FEA-applicaties elke keer exporteren naar een nieuw project. Dit betekende opnieuw ontwerpen van de verbinding.

BIM SAP 2000 IDEA StatiCa connection knoop

In versie 9.1 verandert dit:


We selecteren een knooppunt in de FEA-toepassing.

We exporteren het naar IDEA StatiCa (geometrie, doorsneden en lasteffecten), ontwerpen de verbinding en voeren een normcontrole uit.

Wanneer we het model willen optimaliseren / wijzigen, gaan we terug naar de FEA-applicatie en doen de eventuele wijzigingen (belastingen, doorsneden, enz.).

Vervolgens klikken we op de knop "Synchroniseren" in de IDEA-plug-in die is ingesloten in de FEA-toepassing en alle wijzigingen worden automatisch toegepast in ons IDEA StatiCa-project - het is niet nodig om de verbinding opnieuw handmatig te ontwerpen.

Wanneer we nog een wijziging in het model willen aanbrengen, gaan we terug naar de FEA-applicatie en voegen toe of verwijderen noodzakelijke balken, belastingen, enz.

Vervolgens klikken we op de knop "Wijzigen" in de IDEA-plug-in en de selectie van verbindingscomponenten wordt geïmporteerd in het daadwerkelijke IDEA StatiCa-project - het is niet nodig om de verbinding opnieuw handmatig te ontwerpen.

We kunnen het project berekenen vanuit het venster voor normcontrole, via de opdracht 'Berekenen' of zelfs 'alle projectitems berekenen'.

Alle benodigde informatie over de geëxporteerde projecten is beschikbaar in Code-check manager en we kunnen staaf identificeren, de resultaten controleren en de modelpresentatie, enz. verkennen. Deze informatie wordt in één dialoog voor alle geëxporteerde artikelen weergegeven.

We kunnen dit verschillende keren herhalen om het ontwerp te optimaliseren en ervoor te zorgen dat alle gegevens correct worden ingevoerd in zowel de FEA-toepassing als IDEA StatiCa.


Belastingen importeren vanuit bestaande verbindingen

Versie 9.1 heeft een gloednieuwe functie. Samenvoegen van geëxporteerde projecten vanuit een FEA-applicatie naar een project geëxporteerd vanuit bijv. een CAD-applicatie. Alle geïmporteerde lasteffecten van de FEA-toepassing kunnen worden ingeladen in het CAD-geëxporteerde project . Beide projecten worden aan elkaar gekoppeld en wijzigingen in het FEA-geëxporteerde project zullen automatisch wijzigingen aanbrengen in het CAD-geëxporteerde project.BIM-link Revit 2019

De nieuwe BIM-koppeling voor Autodesk Revit 2019 is de krachtigste IDEA StatiCa BIM-koppeling tot nu toe. Het 'structural model' met alle ontworpen verbindingscomponenten en het analysemodel kunnen allemaal in één stap worden geïmporteerd.

Revit 2019 BIM Link IDEA Connection

Tekla Structural Designer BIM-koppeling

Versie 9.1 brengt de nieuwe BIM-koppeling voor Tekla Structural Designer.

Tekla Designer BIM Link IDEA Connection

IDEA StatiCa Viewer

De IDEA StatiCa-projectviewer is een gratis cloudtool die is ontworpen om projecten te laten bekijken door de ingenieurs, fabrikanten en gebruikers die geen toegang hebben tot de IDEE StatiCa-applicatie op de desktop. Alle ontworpen details, parameters en eigenschappen van de verbinding zoals bouten, ankers, lassen, eigenschappen en tekeningen zijn beschikbaar. Deze krachtige tool biedt ook de mogelijkheid tot een gratis 3D dwg-export.

In versie 9.1 implementeerden we een nieuwe skin voor de welkomstpagina en verhoogden we de algehele stabiliteit van de applicatie.

De Viewer kan worden gestart vanuit de IDEA StatiCa-applicatie of vanaf onze website (https://connection.ideastatica.com/connectionviewer).

IDEA Connection viewer


IDEA StatiCa Connection Lite

De online versie van IDEA StatiCa Connection wordt "Connection Lite" genoemd. Het ontwerpt honderden voorgedefinieerde verbindingen in enkele klikken, definieer eenvoudig de topologie, bewerk eigenschappen en ontvang binnen enkele seconden een volledig rapport. Momenteel actief in BETA (https://connection.ideastatica.com/).

Naast de desktopversie van 9.1 wordt Connection Lite ook bijgewerkt, d.w.z. een nieuwe cloudversie wordt geïmplementeerd in de IDEA StatiCa-website.

IDEA StatiCa Connection Lite online