U kunt ook de video bekijken op Youtube via Link naar Youtube Video

Het is mogelijk om de snedekrachten (N, Vy, Vz, T, My en Mz) van zogenaamde integratiestroken te importeren in IDEA Beam. Voor het juiste gebruik van integratiestroken wordt verwezen naar de online handleiding van Scia Engineer.

Integratiestroken in een orthotrope plaatbrug

Voor het exporteren van de snedekrachten moet een zogenaamd XML-bestand gemaakt worden. Bereken het model door, zodat alle resultaten van de snedekrachten beschikbaar zijn.

Ga naar HOOFD > TOOLS > XML IO DOCUMENT. Het is direct mogelijk om een zogenaamd sjabloon te selecteren. Het is belangrijk om gelijk het juiste sjabloon van IDEA StatiCa te gebruiken. Ga naar de folder: 'C:\Program Files\IDEAStatiCa\StatiCa8\Templates' en selecteer in deze folder het bestand 'UserDefForces_2014.TDX'. Dit is het sjabloonbestand met de juiste XML-gegevens.

Druk op [1] om de XML gegevens uit te klappen. Het is belangrijk om de juiste belastinggevallen te exporteren. In bijgaand voorbeeld willen wij twee belastinggevallen exporteren, nl. 'VB - Mmax' en 'VB - Vmax'. Wij moeten deze belastinggevallen aangeven in de 'list of elements' [2] en vervolgens [3]. Door op [4] te drukken worden alle belastinggevallen toegevoegd. Druk vervolgens op [5] en [6] om het XML te maken. Let op! Als er geen snedekrachten 'Internal forces on member' bij [7] getoond worden, dan zijn er snedekrachten beschikbaar. Mogelijk is er dan geen belastinggeval geselecteerd bij 'Belastingggevallen (Load cases)' of is het model niet doorgerekend.

Ga naar IDEA Beam en genereer een ligger met exact dezelfde lengte als de integratiestrook. In ons voorbeeld, L = 10.195 [mm].

Ga naar NAVIGATOR > Krachten door gebruiker > Importeren vanuit Scia Engineer

en het volgende scherm zal openen:

Alle gegevens staan goed en we gaan alle snedekrachten importeren. Druk op [Oké]. Na de import zijn er automatisch twee nieuwe belastinggevallen aangemaakt.

De nieuwe belastinggevallen kunnen op een normale wijze gebruikt worden met als verschil met normale belastinggevallen dat de snedekrachten reeds bekend zijn en na de berekening niet zullen verschillen met de geïmporteerde waardes.

Brug.esa bevat het voorbeeld ESA-bestand.

Export van Brug.xml.def en Export van Brug.xml zijn bestanden die allebei nodig zijn bij het inlezen van het XML-bestand in IDEA Beam.