In RFEM 2D en 3D modellen kunnen gebruikers steunpunten en -lijn zulke eigenschappen geven dat ze het gebruik van kolommen en wanden modelleren. Tevens worden alle resultaten in het vlak afgesnoten aan de dagzijde van de kolom.

Je kan voor elk steunpunt en -lijn aangeven dat het een 'kolom' of 'wand' is.

Vervolgens moet je in het scherm 'bewerk' kolom de doorsnede, het ondersteuningsmodel, de randvoorwaarden en de hoogte ingeven. RFEM bepaalt vervolgens op basis van deze gegevens de stijfheden van het steunvlak, zijnde de waardes voor de veer in Z-richting, en de rotatieveren om de X- en Y-as.

Via de weergave instellingen kunnen gebruikers de kolommen en wanden zichtbaar maken in 3D, ook al werken gebruikers in een 2D-model.