Voor de volledige artikelen volgt u de volgende links.

https://www.ideastatica.com/resource/#04_BIM/RFEM_RSTAB/RFEM_RSTAB_link.htm%3FTocPath%3DBIM%7CCAE%2520programs%7CRFEM%2520%252F%2520RSTAB%7C_____1

of

https://www.ideastatica.com/resource/#04_BIM/RFEM_RSTAB/RFEM_Steel_hall/RFEM_link-hall.htm%3FTocPath%3DBIM%7CCAE%2520programs%7CRFEM%2520%252F%2520RSTAB%7CRFEM%2520Steel%2520hall%7C_____1

Vanaf IDEA Statica 8 is de BIM functionaliteit uitgebreid.

Wanneer IDEA Statica en RFEM beiden geinstalleerd zijn. Kiest voor de tab 'BIM'.

Daarna krijgt u de mogelijkheid om een link met een ander programma toe te voegen.

Kiest u : 'LINKS'

IDEA herkent vervolgens zelf welke programma's geinstalleerd zijn , waarvan een link beschikbaar is

Vervolgens kunt u de gewenste links om te installeren.

(voor versie 8)

Door het idea4rfem.bat bestand te draaien, kan er een export van een knoop gemaakt worden in IDEA.

De verbinding wordt compleet met lasten en materiaal en doorsnedes ingeladen in IDEA Connection

Het bestand bevindt zich in de map :

C:\Program Files\IDEA RS\StatiCa7 (of de map waarin IDEA Statica is geinstalleerd)

of

C:\Program Files\IDEAStatiCa\StatiCa8  (of de map waarin IDEA Statica is geinstalleerd)

Wanneer dit batch bestand heeft gedraaid, wordt de plug in van IDEA in RFEM geladen.

Wanneer het .bat bestand gedraaid wordt, dienen RFEM en IDEA gesloten te zijn.

Ook dient u het .bat te installeren als administrator, zorg ervoor dat u de juiste rechten heeft op uw werkstation.

NB : De plug-in (BIM link) wordt alleen geïnstalleerd voor de eerste aanwezige versie van RFEM.

Wanneer er meerdere versies van RFEM naast elkaar geinstalleerd staan op het werkstation wordt er deze BIM link niet automatisch geinstalleerd voor de hogere versies.

Je kunt deze installatie eenvoudig doorkopieren naar de andere versies door de  rfem.ini te kopieren vanuit de map

C:\Program Files\Dlubal\RFEM 5.07\rfem.ini  (bijvoorbeeld)

naar de map met de laatste versie C:\Program Files\Dlubal\RFEM 5.09 (bijvoorbeeld)

Doorloop van de verschillende schermen van de IDEA plug in (BIM link) voor RFEM

Welke ook beschreven is op :

https://www.ideastatica.com/resource/#04_BIM/RFEM_RSTAB/RFEM_Steel_hall/RFEM_link-hall.htm%3FTocPath%3DBIM%7CCAE%2520programs%7CRFEM%2520%252F%2520RSTAB%7CRFEM%2520Steel%2520hall%7C_____1

Onderstaande screenshots horen bij

RFEM versie 5.07.13

IDEA Statica 7.1.14

IDEA plug in for RFEM

Selecteer de knoop en druk op OK : (de export gaat met 1 knoop tegelijk)

Model export vanuit RFEM naar IDEA

Selecteer de aanliggende staven en druk op OK.

selecteren voor export vanuit RFEM

Kies vervolgens in de IDEA Statica de ontwerpnorm en de locatie waar IDEA het project naar wegschrijft.

staalverbindingontwerp user interface bij import in IDEA Connection

Kies vervolgens de dragende staaf.

staalverbinding ontwerp bij IDEA import  vanuit RFEM

Belasting gevallen kiezen om over te nemen in IDEA Connection.

lastgroepen overnemen vanuit RFEM

Het resultaat in IDEA Connection.

resultaat bij export vanuit RFEM in IDEA Connection

Vanaf versie 8 kan het ook met de 'linksinstaller'

https://www.ideastatica.com/resource/#04_BIM/RFEM_RSTAB/RFEM_RSTAB_link.htm%3FTocPath%3DBIM%7CCAE%2520programs%7CRFEM%2520%252F%2520RSTAB%7C_____1