In IDEA RCS kun je voor gewapend betonnen doorsnedes de interactiecontrole volgens de Eurocode 2 uitvoeren. De interactiecontrole is een controle van alle snedekrachten: normaalkracht, buigende momenten, beide dwarskrachten en wringing. 


Voor elke beugel dient de gebruiker aan te geven welke beugel werkzaam is voor dwarskracht en/of wringing. Alle langsstaven die binnen deze beugels liggen zullen worden getoetst voor dwarskracht en wringing in de interactiecontrole, conform het onderstaande evenwichtsmodel. De gehele trekkracht Fs wordt als trekrek op de gehele langswapening binnen de beugel aangebracht. 

Schuifstroom t.g.v. wringing in een T-doorsnede voor de beugel die in het gehele lijf aanwezig is. De beugel in de flens is niet werkzaam voor wringing.
In de interactiecontrole wordt de additionele rek t.g.v. dwarskracht en/of wringing getoond. Hierdoor is het verloop van de rek over de doorsnede niet-continue.


Interactiecontrole voor enkel dwarskracht:
Interactiecontrole voor enkel wringing:
Interactiecontrole voor wringing en dwarskracht:

Vergelijken wij bijvoorbeeld de spanningen in de wapeningstaven 8 en 9 bij een interactie van dwarskracht Vz, wringing Mx, en buigend moment My, dan is de spanning in de staven NIET gelijk.


Staaf 8: Spanning is 29.3 MPa
Staaf 9: Spanning is -7.9 MPa


De spanning in wapeningstaaf 8 wordt belast door een extra trekrek t.g.v. de wringing en dwarskracht en resulteert in een trekspanning bovenin de doorsnede!